zaterdag 23 juni 2012

Soldaat van Oranje.

Sellest oranzist varvist ei saa siin maal mitte kuangi yle ega ymber.
nimelt laheme me tana yhte muusikali vaatama, ja selle nimi on otse tolkes ' Oranz sodur' , mis tegelikult tahendab Hollandi sodurit (Soldaat van Oranje).
See muusikal p6hineb raamatule, mis on omakorda veel 1970ndatel ka filmitud. Ning Hollandis veidi kultusestaatust omav teema. Raagib see raamat/film/muusikal II Maailmasojast, ning kuidas Hollandi varsked tudengid sellesse so6ajmollu ning sakslaste vastu-luuresse sattusid.
Ma olen filmi nainud, ja kuigi see oli hasti tehtud ei olund ma eriti vaimustuses kui kuulsin et samal teemal tehakse ka muusikal.
Aga Hollandlased votavad asja ikka suurelt ette- spetsiaalsest selle etenduse jaoks on yks tyhjana seisev angaar Leideni ja Katwijki vahel ymber ehitatud teatriks, ning see ehitis on Hollandis ning voibolla kogu Euroopas ainulaadne.
Selle aseme et publikut yhe koha peal hoida ja laval dekoratsioone muuta, on nemad pannud publiku poorevale rattale, ja ehitanud erinevad dekoratsioonid ymber lava, nii et kui yks stseen labi saab, siis pooratakse publikut lihtsalt jargmisesse steeni, ning etendus voib jatkata.
Etendusse kaasatakse ka yks teise maailmasoija aegne lennuk ( elusuuruses) ning yks steen leiab aset rannas, nii et on vihma ja tuult ja vettki laval.
Alguses oli neil plaanis mangida seda tykki ainult yhel hooajal.
Aga see oli kaks aastat tagasi, ning hetkel ei ole veel teada millal see paris viiimane etendus antakse.
Pileti hinnad pole kahjuks selle paari aasta jooksul kordagi langenud, nii et selle kultuurse ohtu eest tuleb paris kopsakas summa valja kaia.
Aga selle eest on elamused hindamatud.

ILUSAT JA KUIVA JA SAASKEDEVAESET JAANIPAEVA KOIGILE!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten